logo-comunei-costinesti

Comuna Costinești

Comuna Costinești
Comuna Costinești
Costinești este o comună în județul Constanța, Dobrogea, România, formată din satele Costinești (reședința) și Schitu.
Demografie

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Costinești se ridică la 3.121 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.866 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt români (85,61%), iar pentru 12,85% nu se cunoaște apartenența etnică.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (82,73%), iar pentru 14,03% nu se cunoaște apartenența confesională.

Politică și administrație

Comuna Costinești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Dumitru Jeanu, de la Partidul Mișcarea Populară, este în funcție din octombrie 2020.

Educație și cultură

Comuna are trei unități de învățământ: o grădiniță la Schitu, 2 școli, una la Schitu, una la Costinești și o populație școlară de 450 de copii. Mai există și un cămin cultural la Costinești.

Istoric

Statiunea Costinesti a luat fiinta in anul 1949, odata cu deschiderea primei tabere pentru elevi. Cresterea rapida a statiunii a fost determinata de influxul tot mai mare de turisti, in special tineri, care preferau sa-si petreaca vacantele la mare, alegand taberele de pe litoral. Din cauza numarului mare de tineri vizitatori, Costinesti a devenit rapid “Capitala vacantelor estivale ale tineretului.”
Costinesti, cunoscuta si ca capitala vacantei estivale a tinutului, este situata la 31 de kilometri sud de Constanta, pe malul Marii Negre. La sud, localitatea Costinesti se invecineaza cu comuna 23 August, la nord cu comuna Tuzla, la vest cu drumul national DN39 si la est cu Marea Neagra.
Accesul din Constanta se poate face pe cale ferata (gara aflandu-se la 2 kilometri de statiune) sau pe soseaua litorala DN39, E87, care merge spre Mangalia; la kilometrul 27 al acesteia, o ramificatie spre stanga duce (la 4 kilometri) spre sat si respectiv spre statiune.
Inainte de intrarea in Costinesti (cu 1.300 de locuitori), pe partea dreapta se afla casele satului Schitu (cu 1.800 de locuitori), unde se gaseste si o tabara de copii cu 200 de locuri. Suprafata totala a localitatii este de 2.028 de hectare, din care 1.578 de hectare sunt extravilan, iar 450 de hectare formeaza vatra satului.
Comuna dispune de trei unitati de invatamant: o gradinita la Schitu, frecventata de 100 de copii, si doua scoli, una la Schitu si alta la Costinesti, cu un total de 490 de elevi. Exista de asemenea un camin cultural la Costinesti, o unitate postala, un dispensar medical si un dispensar veterinar.
In ultimii patru ani, s-au investit aproximativ 350 de miliarde de lei in reabilitarea si modernizarea infrastructurii: 17 kilometri de drumuri, retele de apa si canalizare, modernizarea scolilor si gradinitei, construirea Catedralei Tineretului “Sf. Ioan Botezatorul”, o sala de sport moderna de 1.300 de metri patrati, impadurirea a 30 de hectare in zona de sud cu stejar rosu, brun, salcam, ulm si mesteacan, amenajarea unei gropi ecologice moderne pentru localitatile Costinesti, Agigea, Techirghiol, Eforie Nord si Sud, Tuzla, 23 August si Neptun-Olimp, si reabilitarea retelei de iluminat public pana la soseaua nationala.
Dupa toate aceste realizari, locuitorii din Costinesti si Schitu au votat anul trecut pentru continuitate, iar Traian Cristea a fost reales pentru al treilea mandat ca primar, alaturi de viceprimarul Marin Bortea si secretarul Tudor Alexiu. Consilierii locali alesi sunt: Lucretia Ardeleanu, Tudor Batariga, Florin Baicu, Dragos Cinca, Constantin Marinescu, Sandu Mihailescu, Marinel Ilie, Paul Sarbu, Mihai Stanciu, Ion Tarina si Ion Zibileanu.
Pentru urmatorii patru ani, exista un ambitios program de investitii care include extinderea zonelor rezidentiale in nord cu 35 de hectare si in sud cu 30 de hectare. Primaria va realiza infrastructura (apa, canalizare, drumuri, retea electrica) cu o valoare totala de 250 de miliarde de lei, construirea unui port turistic in zona de nord in valoare de 8 milioane de euro, reabilitarea tarmului pe 3 kilometri de-a lungul plajei, construirea unei noi gradinite, modernizarea si extinderea scolii din Schitu cu doua sali de clasa si o sala de sport, precum si constructia a 30 de apartamente pentru tineri prin Agentia Nationala pentru Locuinte.

Locuitori
0
Suprafață
0 km2
Altitudine
0 m.d.m.
Anul atestării
0

Vrei să ne contactezi?
Folosește metodele de mai jos

Sediul Primăriei:

Strada Catedrala Tineretului 8, Costinești 907090

Program lucru:

Luni – Joi: 8:00 - 16:00
Vineri: 8:00 - 14:00